kedd

Májusban bolond a szív

 -  százéves kalandra hív énekli Sárdi János az Álomkeringőben. (frissítés: nem pont így énekli de ha rossz a fülünk s még ráadásul állandóan a múlttal foglalkozunk, így is lehet hallani)  Ez most úgy jön ide, azon kívül, hogy még egy kicsit május van, hogy a tegnap már a második művészettörténeti vetélkedőnkre készültünk ebben a hónapban, mégpedig úgy, hogy annyit költöttünk rá, mintha pályázaton nyertünk volna rá pénzt, közben dehogy: az egyik helyen nem jártunk sikerrel, a másik helyen meg a múlt évhez képest késett az eredmények kihirdetése. Hanem estefelé mit látunk a Bethlen Gábor Alap honlapján... hát azt, hogy a magyar kormánytól ismét 250 000 forintot kapunk pályázatunkra.

Ennek pedig egyik lényege pont egy százéves kaland, pontosabban egy száz évvel ezelőtti. Na jó, egész pontosan 150-100.

December végéig reményeink szerint 5 olyan vetélkedőről számolhatunk be, mely valamennyire kapcsolódik az ezelőtt másfél évszázaddal létrejött Osztrák-Magyar Monarchiához.

1) az egyik a Ruzitska Béla kémia verseny lesz, mely egy olyan vegyészről fogja kapni a nevét, aki ugyanabban az évben született mint, a Monarchia (1867) és a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen volt tanár

2) lesz egy vetélkedőnk zenéből, itt a  Monarchia  főleg magyar, osztrák, cseh zeneszerzőire összpontosítunk

3) aztán lesz egy Vásárhely építészetéről szóló versenyünk alsó tagozatosoknak

4) de lesz egy földrajzi-történelmi vetélkedőnk is a Monarchiáról

5) egyik Monarchiával kapcsolatos vetélkedőnket pedig pont ma tartottuk, íme milyen szép oklevelet terveztük egy Rippl-Rónai József által festett kép segítségév el, kár hogy Berei Izabella nevű diák nem létezik, és ez csak a versenyen derült ki.


Erről a versenyről, itt találsz beszámolót: A tanév utolsó vetélkedőjén...



a  BETHLEN GÁBOR ALAPról

Magyarország ezen keresztül támogatja a határon túli magyarságot, a BGA juttatja el a magyar tagozaton tanuló diákoknak a "magyar pénzt".


Az idén 424 olyan pályázatot bíráltak el pozitívan az erdélyi BGA-nál, melyek oktatási célokat szolgálnak. Általában 200-300 ezer forintot ítéltek meg. Azon erdélyi pályázók viszont, akik a központi, budapesti  BGA-nál pályáztak sikerrel, minimum 600 ezer forintot kapnak.