kedd

Voltak, akik nem akarták elhinni!












De mégis elkezdődött az iskola, és rendhagyó módon szeptember 12-én. Az évnyitón elhangzott beszédeket (most is) csak az hallotta, aki jó helyen állt, és hegyezte a fülét. Ahogy aligazgatónőnk, Szabó Tünde is elmondta, iskolánkba több mint hétszáz elemista és több mint hétszáz 5-8. osztályos diák jár - nem csoda hogy megtelik az udvar.




De nem csak az udvaron volt nagy tolongás, hanem egyes osztályokban is. Albert-Buzási Margit és Zsidó József osztályfőnökök kb. 65 diákon osztoznak. Reméljük, új igazgatónőnk, Cuciurean Mimi kémiatanárnő majd jövőtől annyi magyar osztályra kér engedélyt, amennyire szükség lesz, és elődjével ellentétben nem fog olyat állítani, hogy három párhuzamos magyar osztály indításához 70 diák szükséges, mert ez nem igaz. Egy 2012-es kormányrendelet szerint az osztályok diáklétszámának nincs alsó és felső határa.

Zárójel: érdekes tény, hogy iskolánknak valamilyen okból kifolyólag soha nem volt magyar igazgatója. Sem akkor, amikor ez versenyvizsgával dölt el, sem az utóbbi években, amikor évente nevezték ki az igazgatókat. Pedig akadtak volna ehhez a munkához értő személyek, hiszen Demeter-Erdei Zoltán  15 éves aligazgatói tapasztalattal rendelkezett, Péterfy Erika és Szabó Tünde pedig korábban más iskolák igazgatói voltak.

S ha már történelemről  van szó. Az iskola egyik rejtett zugából  került elő egy doboz,  kereken 36 éves képekkel , ez az egyik: 


 A magyar tagozaton jelenleg is tanító tanárok közül csak egy személy van van rajta: Zsidó József  földrajztanár (első sor). Román tagozatról látható Crețu Ildikó tanítónő és Szentgyörgyi Etelka biológia-tanárnő (aki, mivel teljesen magyar, az ezredforduló előtt szintén lehetett aligazgató - második sor).



akkori aligazgató néni (magyar) és pionírok


Évnyitó




Fényképek: Kerekes Szilárd, Pui Sebastian