szerda

Szóhalászok és Betűfalók újabb sikerei

           Május 15-17-én Szatmárnémetiben szervezték meg a Kis nyelvművelők anyanyelvi vetélkedő országos döntőjét, a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretén belül, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Napsugár gyermeklap, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és  Zsigmond Emese főszervező irányítása alatt. Iskolánk  hat tanulója is hivatalos volt erre a rendezvényre, hiszen ők képviselték megyénket ezen a rangos versenyen.

        Pocsai Eszter, Forró-Bathó Eszter Anna, Diosán Dávid (Szóhalászok) , Tăurean Laura Éva, Szilágyi Kamilla Evelyn és Simon Erik Ronald (Betűfalók) tanítónőik, Jánosy Zsuzsanna és Nagy-Árkosi Éva, kíséretében három emlékezetes napot tölthettek Szatmárnémetiben. 




          A Kölcsei Ferenc Főgimnázium adott otthont az idei Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőnek, s mottóul Weöres Sándor szavait választották:

                                 ''Aki a szót megragadja
                                 sugarát is ragyogtatja
                                 árnyékát is megmutatja.'' 

       Változatos program várta tanulóinkat, tanítóinkat. Pénteken kézműves foglalkozáson, játékos tevékenységeken, drámajátékokban vehettek részt a diákok, a pedagógusokat pedig szakmai megbeszélés várta. Délután A legyek ura színházi előadást tekinthették meg a gyerekek.

            Szombaton került sor a versenyre.


   Érdekes feladatok vártak megoldásra, melyek vizsgálták a diákok anyanyelvi, irodalmi műveltségét, kreativítását, beszédkészségét valamint a magyar irodalomban, történelemben való tájékozottságát is. Diákjaink minden kihívásnak kitűnően eleget tettek.


                       

         A verseny izgalmait a szombat délutáni kiránduláson vezethették le a tanulók, amikor Ady nyomában címmel Érmindszentre (Adyfalvára) majd Nagykárolyba látogathattak el, ahol a Károlyi kastélyba is betekintést nyerhettek.



             

           Szombat este táncházban vehettek részt a versenyző diákok, valamint díszvacsora zárta ezt az izgalmas napot.






       Vasárnap, május 17-én a Dinu Lipatti Filharmónia adott otthont a ünnepélyes eredményhírdetésre, díjkiosztásra, ahol iskolánk és diákjaink neve többször is elhangzott, elismerve ezzel tanulóink és tanítóik áldozatos, fáradtságot nem ismerő, az elmúlt négy év alatt folyamatosan zajló tanulási- tanítási munkáját.











I. díj: Szóhalászok 
(Pocsai Eszter, Forró-Bathó Eszter Anna és
Diosán Dávid, tanítónő Jánosy Zsuzsanna)

Dícséret: Betűfalók 
(Tăurean Laura Éva, Szilágyi Kamilla Evelyn és Simon Erik Ronald, tanítónő Nagy-Árkosi Éva)

Napsugár Nyelvőr-díj: Szóhalászok 
(Pocsai Eszter, Forró-Bathó Eszter Anna és
Diosán Dávid)

 Forró-Bathó Eszter-Anna a következőképpen emlékezik vissza a mérkőzés napjaira: ''Életem legizgalmasabb és legeredményesebb versenye volt. Még most is alig tudom felfogni, hogy elsők lettünk a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi vetélkedő országos szakaszán. Bár hárman voltunk Szóhalászok, én úgy tekintem, hogy a Betűfalókkal együtt mind a haton egy csapatot alkottunk, hiszen a verseny összes fordulóján egymás mellett arattuk a sikereket, és szurkoltunk egymásnak. Köszönjük a Tancinak a rengeteg felkészítőt és hogy végig bízott bennünk! Alig várom az illyefalvi jutalom-táborozást!''



               Nagyon ügyesek vagytok gyerekek, országos szintre emeltétek városunkat és iskolánkat, gratulálunk!

Büszkék vagyunk rátok!


Képek: Nagy-Árkosi Éva, Forró-Bathó Eszter-Anna