hétfő

András bácsi és 15 lánya


látogatott hozzánk a hét végén. Ők többnyire a debreceni Bolyai János Általános Iskolába járnak, és az Eötvös DSE röpladázói. 

Ráczi Bettina, aki már másodszor volt nálunk, elmondta, hogy péntek reggel indultak Debrecenből, és idefele Váradon időztek többet, ahol az Onisifor Ghibu iskolában vettek részt egy nemzetközi megmérettetésen.

A tornaterem öltözőjében volt a szállásuk, Portik Kinga tanár néni osztályában reggeliztek, vacsoráztak - többek között iskolatejet és kiflit (köszönjük adományozó diákjainknak).


Ugyanitt szombat este városismereti vetélkedő zajlott. 


Ez a hétvége különösen alkalmas volt múzeumlátogatásra, hiszen most volt a "Múzeumok éjszakája".

A Kultúrpalotában, amely az idén ünnepli száz éves születésnapját megnéztük a Tükörtermet, a Bernády-emlékszobát és
a Városháza tanácsterméből a román hatalom által eltávolított festett üvegablakokat. Belehallgattunk a filharmónia próbájába, aztán a Kisterembe mentünk, ahol a múzeum alkalmazottai tartottak egész napos foglalkozást gyerekeknek, mely során a rómaiak életmódjával lehetett ismerkedni, meg római játékokat is lehetett játszani a kicsiknek. A régészek meg is hatódtak a tizenöt nagylánytól.  Radeczky Vera pedig zongorajátékával emelte a rendezvény színvonalát, de a gonosz, Pánczél Szilamér nevezetű archeológus leállította egy idő után. Erre mi jól megsértődtünk, és stílusosan kivonultunk (szecesszió = kivonulás). 



Délután Vármező és a Maros partja következett.


 

Képek: Szombathy András, Kerekes Szilárd




péntek

Vendégek Alsózsolcáról


Alsózsolca 6000-es lélekszámú község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sajó mentén, Miskolctól 12 km-re. Az itteni Herman Ottó Általános Iskola tanárai és diákjai látogattak el hozzánk május 17-én. 

Az angol tanár néni és osztálya kalauzolta végig őket iskolánkban, majd miután ők is részletesen bemutatták sulijukat és a települést,  a lányok táncoltak nekünk. Ajándékot is hoztak, nem is keveset. Köszönjük! 

http://www.hermaniskola.hu/ 



szombat

Raluca Ripan tantárgyverseny


Iskola a Dombon: Ezt a versenyt hagyományosan elkerülik a magyar diákok. Mit ígért nektek Elekes tanár bácsi, hogy iskolátokból többen beiratkoztatok erre a versenyre?
Szabó Bernadett Beáta (Mihai Viteauzul) : Semmit nem ígért, mi szerettünk volna jönni.

Iskola a Dombon: Van-e valamilyen célod a kémiával az elkövetkező években?
Szabó Berdanett Beáta: Igen, orvos szeretnék lenni, és oda kell kémia.

Iskola a Dombon: Milyennek tűnt ez a tantárgyverseny, voltál-e még más versenyeken is az idén?
Vita Henrietta (Bolyai Farkas) Ez nehéznek tűnt. Az idén még voltam matematika és angol tantárgyversenyen. 



A kémia tanár nénink is megerősítette, hogy a tételek nehezek voltak az idén. A tavaly is, bár akkor Keresztes Leventének sikerült harmadik helyen végeznie.

csütörtök

Méhkerék / Micherechi

Méhkerék egy több mint kétezres lélekszámú település Magyarországon, Gyulától nem messze. A török hódoltság idején elnéptelenedett. A 18. században román parasztokat telepítettek ide Bihar vármegyéből. Napjainkban is többségében románok lakják, és minden középületen van kétnyelvű felirat meg román zászló is. 

Az iskola épületén szeretetteljesen egymásba gabalyodva.




Más: iskolánk előtt ismét jó hangulatban zajlott május 9-én az ötödik megmozdulás a kétnyelvű feliratokért.